Bilar och miljö

Vi kollar på nya Kia e-NIRO – en eldriven crossover

kia e niro elbil 2019 laddhybrid

Nu är det snart premiär för den nya Kia e-NiRO. Denna helt elektriska crossover har en futuristisk design och en klassledande räckvidd på upp till 485 kilometer. Med en elmotor på över 200 hästkrafter och ett lastutrymme på hela 451 liter gör den 0-100 km/h på 7,8 sekunder. Inte konstigt att succésagan om den smarta Kia Niro bara fortsätter. 

Nya Kia e-NIRO (f.d Kia Niro EV) är klassad som klimatbonusbil och släpper inte ut någon CO2. Detta innebär att du får en klimatbonus på upp till 60 000 kronor när du köper en ny Kia e-NIRO.

WLTP

Från den 1 september 2018 testas nya bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp på ett nytt sätt. Den nya testmetoden heter WLTP och står för Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure. Metoden innebär att företag från år 2019 måste ange de nya värdena vid köp, eller leasing av bil. Från och med 2020 kommer fordonsskatten att baseras på WLTP-värden. Förenklat innebär det att bilar som släpper ut mer får en högre fordonsskatt, medan bilar med lägre utsläpp får en bonus. Då nya Kia e-NIRO har ett koldioxidutsläpp på 0 g/km premieras detta med en bonus för att vara ett miljöanpassat fordon.

Utrustning

kia e niro elbil laddhybrid mörkblå

Vid lanseringen i Sverige, är det Kia e-NIRO med det stora batteripaketet som är aktuell. Detta innebär en batterikapacitet på 64 kWh som räcker i upp till 485 kilometers körning. Det kommer även att erbjudas två olika utrustningsnivåer; Advance och Advance Plus. Båda dessa utrustningsnivåer innehåller alltid adaptiv farthållare med stop & go, aktivt filövervakningssystem, trötthetsvarnare, autobroms med fotgängar- och cyklistskydd, nyckellöst system med startknapp samt 7-tums pekskärm med backkamera, navigation och delläderklädsel som standard. I Advance Plus tillkommer även LED-strålkastare, dödavinkeln-varnare och framstolar som är elektriskt justerbara, ventilerade och helt klädda i läder. Vill du även ha Tech-paketet kan du njuta av ett ljudsystem från JBL, soltaklucka, LED-interiörsbelysning och trådlös mobilladdare.

Lastkapacitet

kia e niro elbil lastkapacitet

Till skillnad från Niro Hybrid och Niro Plug-In Hybrid är nya Kia e-NIRO betydligt rymligare, detta trots den elektriska drivlinan med tillhörande batterier. Kia e-NIRO har ett bagageutrymme på hela 451 liter. Detta är tack vare avsaknaden av bränsletank, som trots att batteriet tar dess plats, fortfarande gör att e-NIRO  har större bagageutrymme än hybridvarianterna som har både och. De två andra varianterna rymmer 427 (Hybrid) respektive 324 liter (Plug-In Hybrid). e-NIRO är även någon centimeter längre än både laddhybriden och hybriden.

Pris och leverans

kia e niro elbil laddhybrid framtid

Lanseringen sker i slutet av 2018 och man räknar med att de första Kia e-NIRO kommer att rulla på svenska vägar redan vid årsskiftet. Priset är ännu oklart, men då de tidigare varianterna börjat på 302 900 kronor, får vi hoppas att pålägget endast blir några tiotal tusenlappar. Är detta fallet så har Sverige garanterat en ny storsäljare bland elbilarna.

Vill du vara först med en Kia e-NIRO? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Vill du kanske lära dig mer om elbilar? Läs om hur det funkar här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar