Bilar och miljö

Tvätta bil med med miljöfokus!

De flesta av oss vet hur viktigt det är att tvätta bilen. Inte bara för att den ska se fin och skinande ut, utan också för att den ska hålla längre. Det handlar alltså om att skydda bilens värde och det börjar i många fall med att skydda lacken. Tvätta bilen får du dock inte göra överallt och du bör heller inte använda bilschampon som kan påverka miljön negativt. Med våra enkla tips är det lätt att tvätta bil på rätt sätt så att både du, din plånbok och miljön blir nöjda.

Vårt svenska väder med regn, stark sol, hagel och snö bidrar såklart till att bilen blir smutsig. Det kan därför kännas som en befrielse att få gå ut med ljummet vatten i en spann, hälla i bilschampo och tvätta bort leran eller saltet som har fastnat på lacken. Men innan du sätter igång, bör du kontrollera att du får lov att tvätta bilen där du bor.

Tvätta bil – Hitta rätt plats

Bor du i lägenhet får du i vissa kommuner inte tvätta bilen på gatan utanför. Du bör också se upp med vad bilschampot innehåller. Gör du inte det kan du bli en riktig miljöbov då tvättmedlet kan förorena känsliga marker och vattendrag i din närhet. Även om du tvättar med ett miljövänligt medel ska du endast göra rent bilen på anvisade platser. Detta eftersom smutsen också kan innehålla giftiga tungmetaller och oljerester. Tvättar du bilen på gatan eller på uppfarten sprids dessa gifter vidare ut i våra brunnar och ner i marken. Följ våra enkla råd för att tvätta på rätt sätt:

  • Tvätta endast din bil på anvisade platser.
  • Undvik att tvätta bil på uppfarten eller på gatan.
  • Välj ett bilschampo som är miljövänligt.
  • Glöm inte att smutsen på bilen innehåller gifter såsom olika tungmetaller.
  • Även efterföljande bilvårdsprodukter ska vara miljömärkta.

Tvätta bil kan du göra på flera sätt, men vilket är det bästa? Svaret beror på olika faktorer. Som vi tidigare nämnt bör du undvika att tvätta bilen hemma eftersom vattnet rinner ner i våra dagvattenbrunnar och kan förorena känsliga mark och vattenmiljöer i vår geografiska närhet. Å andra sidan ska du inte behöva köra flera mil för att tvätta bilen. Det blir varken bra ekonomiskt eller för miljön. Se istället till att du inte tvättar bilen i en tvätthall nära dig och att du använder dig av ett naturligt rengöringsmedel. Ett gott råd är att köpa ett medel som är avsett för biltvätt. Använd absolut inte diskmedel eftersom det gör lacken matt.

Miljövänliga bilvårdsprodukter

Ett bra bilschampo ska bevara lystern i lacken och därför ska schampot inte innehålla tensider som natriumdodecylbensensulfonat. Se också till att mäta upp ditt schampo för att få rätt mängd. Bilen blir inte renare för att du överdoserar, istället blir miljöpåverkan bara större. Det är viktigt att du har mycket skum när du tvättar bilen. Skummet smörjer vaxet vilket gör att bilen både ser snyggare ut och skyddas bättre från rost. Se till att ditt skum och vatten sköljs ner i brunnarna på det anvisade tvättstället som du har valt. Med en snabb googling hittar du en tvätthall nära dig! För fler tips om biltvätt, kolla här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar